Betrek medewerkers bij rekrutering en selectie door collaborative hiring

Collaborative hiring betekent dat je een team van medewerkers uit de organisatie inschakelt in het selectieproces. De toekomstige collega’s worden dus betrokken bij de screenings, sollicitatiegesprekken en besluitvorming.

Wat zijn de voordelen van collaborative hiring?

  • Je vermijdt onbewuste vooroordelen tijdens het selectieproces. Het scoren en evalueren van de verschillende kandidaten gebeurt veel grondiger want er komen verschillende perspectieven aan te pas en is dus genuanceerder. Door objectieve paramaters te hanteren, krijg je systematische inzichten in alle vacatures.
  • De kandidaten krijgen een veelzijdiger beeld over de organisatie en het team waarin ze mogelijk terechtkomen. Ze kunnen dus beter bepalen of de functie bij hen past. Dat bevordert de retentie van het personeel op langere termijn.
  • Organisaties krijgen een beter beeld van de kandidaten en op welke vlakken ze al dan niet binnen de organisatie passen, en dit vanuit de perspectieven van verschillende medewerkers binnen de organisatie.

Let op: collaborative hiring werkt pas als het team begrijpt welke doelstellingen de organisatie wil bereiken en volledig mee is op vlak van diversiteit en inclusie.