Onbewuste vooroordelen op de werkvloer, ze komen nog altijd veel voor. De vooringenomenheid of bias zorgt er bijvoorbeeld voor dat je meer geneigd bent om iemand aan te werven met dezelfde achtergrond als jij, iemand die op jou lijkt. Bias heeft degelijk een invloed op de rekruterings- en selectieprocessen van jouw organisatie.
Je kan leren om je bewuster te worden van je eigen bias en er zo iets aan te doen. Medewerkers bloeien open wanneer onbewuste vooroordelen op de werkvloer plaatsmaken voor wederzijds begrip en oprechte belangstelling.
Met deze test krijg je meer inzicht in jouw impliciete attitudes aan de hand van de woorden die je koppelt aan mensen met een bepaalde huidskleur of afkomst. Je verborgen voorkeuren worden bepaald op basis van je reactiesnelheid. De test duurt ongeveer 10 minuten.
Deze test is een verkorte versie van de bekende Harvard Implicit Association test. Het is belangrijk je niet blind te staren op de gebruikte methodologie of de precieze uitkomst van de test. Waar het om gaat, is het besef dat iedereen biases heeft. Onbewust spelen zich mechanismen af in het brein en dat heeft vaak (onbewust) invloed op hoe je zaken leest, categoriseert en interpreteert. Belangrijk om hier bewust van te zijn en je verantwoordelijkheid op te nemen om te ontdekken hoe biases je (professioneel) handelen beïnvloeden.
Met deze test kom je te weten wat jouw verborgen voorkeuren zijn.
Naar de testIn deze TED-talk legt Kristen Pressner uit hoe je je eigen verborgen biases kan ontdekken en te vermijden dat ze je beïnvloeden. Haar techniek om met die bias om te gaan: stel jezelf de vraag hoe je zou gereageerd hebben als de minderheid zich gedroeg zoals de meerderheid.
Naar de TED-talkMelissa Vink, universitair docent Sociale Gezondheids- en Organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht, analyseerde de wetenschappelijke literatuur over anti-bias-trainingen en kwam tot 6 belangrijke inzichten.
Naar het rapportDe literatuur vermeldt 10 beoordelingsfouten die vaak voorkomen in het rekruterings- en selectieproces. Het is belangrijk om je bewust te worden van deze (on)bewuste vooroordelen en na te gaan of je eigen manier van oordelen onderhevig is aan één van deze vooroordelen.
Naast het bewust zijn van vooroordelen die spelen in het rekruterings- en selectieproces, is het belangrijk om als recruiter inzicht te hebben in het kruispuntdenken of zogenaamde intersectionaliteit. De kandidaat die voor je zit is namelijk meer dan een m/v/x, maar kan ook moeder of vader zijn, broer of zus,… In deze video legt Nozizwe Dube, opiniemaakster en masterstudente rechten, je in (ongeveer) 1 minuut uit wat kruispuntdenken betekent.
Onbewust spelen zich mechanismen af in het brein waardoor je een voorkeur hebt voor mensen die op jezelf lijken. Je bewust zijn van het feit dat je biases hebt, is dus de eerste stap om er komaf mee te maken. Vooral de affinity bias is hardnekkig: de voorkeur voor mensen die op jou lijken leidt tot kloongedrag.
Investeer in het begrijpen van de ervaringen van minderheidsgroepen door je te verdiepen in boeken, podcasts, artikels, blogs. Kennis leidt tot meer begrip en zo word je opmerkzamer voor andere plaatsen waar biases insluipen, zoals bijvoorbeeld in vacatureteksten. Leestip: Witte Suprematie & ik van Layla Saad.
Door in gesprek te gaan met andere hr-verantwoordelijken en luidop na te denken over waar biases zich situeren, kan je proberen vooroordelen te elimineren. Dat kan ook door op te merken waar subtiele biases geuit worden, bijvoorbeeld op momenten wanneer je hoort "De kandidaat is wel voldoende gekwalificeerd, maar mijn buikgevoel zegt "nee"." Beslissingen moeten rechtvaardig, onbevooroordeeld en op feiten gebaseerd zijn.
Pas nadat de interviews afgerond zijn, wordt er uitgewisseld over de kandidaten. Als je op voorhand weet wat jouw collega's denken over een bepaalde kandidaat, kan je niet meer objectief aan een gesprek beginnen. Belangrijke tip: een gestructureerd interview zorgt ervoor dat biases minder kans hebben om jouw oordeel te beïnvloeden.
Hoe zou je gereageerd hebben als de minderheid zich gedroeg als de meerderheid? Als je bijvoorbeeld vindt dat een vrouw zich arrogant gedroeg, zou je die indruk ook gegeven hebben aan een man? Dit principe legt Kristen Pessner uit in haar TED-talk.
Er is geen twijfel meer over de vele voordelen van een divers personeelsbestand: meer creativiteit en innovatie, betere financiële prestaties, minder arbeidsverzuim, ... De diverse keuze moet daarom altijd voorrang hebben op het kiezen voor "de klik".
Hoewel veel organisaties anti-bias-trainingsprogramma’s aanbieden, is de effectiviteit ervan nog niet echt bewezen. Melissa Vink, universitair docent Sociale Gezondheids- en Organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht, analyseerde de wetenschappelijke literatuur over anti-bias-trainingen en kwam tot 6 belangrijke inzichten:
Volgens Melissa Vink hebben anti-bias-trainingsprogramma's volgende randvoorwaarden:
Veel organisaties screenen kandidaten voor de zogenaamde cultural fit: past de nieuwe medewerker bij de waarden van onze organisatie? Hebben we “een klik”? Dat argument leidt vaak tot bias in het beoordelen van kandidaten op buikgevoel. Je gaat namelijk op zoek naar kandidaten die op jou en de meerderheid van de andere werknemers lijken. Op die manier worden kandidaten met een migratieachtergrond vaak gediscrimineerd.
Cultural add kan worden beschouwd als een opstapje naar een gerichter diversiteitsbeleid. Voegt de kandidaat nieuwe ideeën en ervaringen toe aan het team? Je gaat dan meer op zoek naar vernieuwing en diversiteit in het team.
Tijdens het kiezen van de juiste kandidaat ben je best op je hoede voor het cultural fit-argument. Als een lid van het selectiecomité een bepaalde kandidaat verkiest omdat die beter in het team past, dan volstaat het al om die persoon te vragen waarom. Door de argumenten onder woorden te brengen, wordt vaak duidelijk dat het om subtiele vormen van bias gaat.